Hopp til innhold
HjemBloggPåskepynt og påskeverksted for hele familien

Påskepynt og påskeverksted for hele familien

Påske er for mange av oss synonymt med kvalitetstid med familien, masse god mat, fargerik påskepynt og tid til å slappe av og samle nye krefter. Men selv om vi voksne elsker slike lange late dager, kan det etter en stund bli litt kjedelig for familiens aller yngste. I slike stunder er det lurt å ha noen gode forslag til ting dere kan gjøre sammen, her er våre beste tips til påskeverksted og påskeaktiviteter for barn.

Påskeverksted for store og små

Påskeharer, påskekyllinger, gåsunger og påskeegg. Påsken kjennetegnes av påskepynt i mange friske farger, som lyser opp og forsterker følelsen av vår.

Å arrangere påskeverksted er en hyggelig aktivitet for hele familien. Finn frem litt farget papir, doruller, lim og tusjer i ulike farger, så har dere et godt utgangspunkt for å lage deres egen påskepynt.

Her er noen av våre beste tips til påskepynt for barn.

Fra dorull til søte påskekyllinger og harepuser

For å lage påskekylling trenger du:

  • Doruller
  • Farget ark (du kan eventuelt fargelegge et hvitt ark)
  • Lim
  • Saks
  • Sort tusj

Slik gjør du:

  1. Klipp arket i passe størrelse og lim det rundt en dorull.
  2. Klipp en liten trekant til nebbet.
  3. Lim på nebbet og tegn på øyne.
  4. Fest vingene

Tips: Påskekyllingene og påskeharene blir ekstra morsomme med bevegelige øyne. Klistremerker med bevegelige øyne får du blant annet kjøpt i hobbybutikker.

 

Lag påskefjær av papir

Å pynte med fargerike fjær er et populært innslag i påsken, men ikke alle vet at fjærpynten kan komme fra produsenter som ikke har tatt hensyn til dyrevelferden. Det å lage sine egne påskefjær av papir eller kartong, er derfor et mye morsommere og mer dyrevennlig alternativ.

Følg denne enkle oppskriften steg for steg og dekorer hjemmet med fargerike fjær.

Du trenger:

  • Limstift
  • Saks
  • Blyant
  • Grillspyd av tre
  • Papir (farget kartong anbefales)

Slik gjør du:

  1. Finn frem to ark i ønsket størrelse
  2. Bruk en limstift til å fylle en side på hvert av arkene med lim
  3. Legg et grillspyd mellom de to arkene og press dem sammen
  4. Tegn en fjær, sørg for at grillspydet er i midten
  5. Klipp etter streken
  6. Klipp opp striper langs sidene, slik at fjæren får «frynser»

Voilà! Fargerik påskepynt! Både gøy, dekorativt og overraskende enkelt.

Påskeverksted og påskepynt barn - papirfjær på 1-2-3

Flere morsomme påskeaktiviteter for barn

Brettspill og kortspill er også fine påskeaktiviteter og de fleste barn synes det er ekstra morsomt når de voksne også deltar. Hvem vet, kanskje det vanker en liten påskemarsipan til den heldige vinneren (og alle andre som har deltatt) etterpå?

En annen populær påskeaktivitet for barn, er at foreldrene arrangerer rebusløp. Påskerebusen kan arrangeres inne, eller ute om været tillater det.

I et rebusløp gir hver post barna en ledetråd som viser vei til neste post, før de til slutt kommer frem til målet. Dette kan for eksempel være påskeegg fylt med godteri, et til hvert av barna.

De ulike ledetrådene kan tilpasses barnas alder. Dersom det er en søskenflokk med barn i ulike aldre, er det gøy å løse oppgavene sammen. Du kan eventuelt merke hver ledetråd med navnet på den av barna som først skal få forsøke seg på oppgaven, slik unngår du at den eldste svarer på alt.

Ledetrådene kan være oppgaver hvor løsningsordet er neste post i rebusen, som kryssord, bilderebus og quizer. For en noe enklere variant, kan du lage et kart som viser vei.

Et morsomt tips er å låse påskeegget i en kiste eller lignende, ved hjelp av en hengelås med kode. I den siste oppgaven må barna så forsøke å finne ut hva koden for å åpne låsen er. Kanskje det er foreldrenes fødselsdatoer eller løsningen på et regnestykke?

Diplom til påskelekene

Alle som deltar på lek og aktivitet fortjener en superfin diplom. Derfor har vi i Askeladden spesiallaget et fargerikt diplom som du kan laste ned gratis og dele ut til alle som har gitt en innsats til årets påskeaktiviteter.

Gjør litt ekstra ut av påskeskirennet eller rebusen og ha en skikkelig premieutdeling med diplom og hedersord til alle deltakerne. Som liten er det gøy med oppmerksomhet og staseligheter rundt innsatsen før man koser seg med solo og kvikklunsj. Dette skaper garantert god stemning for hele familien og fine barndomsminner.

Gratis påskediplom

gratis diplom til påskelekene

Det lille ekstra til påskefrokosten

De lange, gode frokostene er for mange et høydepunkt i påsken, for hva er vel deiligere enn å våkne opp til duften av nystekte rundstykker, egg og bacon? For å gjøre ekstra stas på påskefrokosten, kan du pynte bordet med litt hjemmelagd påskepynt fra barna, fint brettede påskeservietter og fargede egg.

Det å farge og pynte egg i påsken er en flere hundre år gammel tradisjon, men at akkurat påsken skulle bli den store «eggfesten» er ifølge ekspertene ikke helt tilfeldig. Før vi hadde hønsehus med belysning la nemlig hønene ikke egg i den mørke årstiden. Det var derfor først da vårsolen kom tilbake og dagene ble lengre og lysere, at hønene satte i gang verpingen. Noe som altså skjedde omtrent rundt påske.

Her er noen tips til hvordan du kan dekorere eggene til årets påskefrokost

Farging av egg – bruk dem som påskepynt

Farging av egg er en gøyal metode for å sette ekstra farge på frokostbordet. Den enkleste måten å farge skallet til eggene på, er å putte litt konditorfarge i vannet mens eggene koker. Jo mer konditorfarge du har i vannet, jo sterkere blir fargen.

Vi har også blitt veldig glade i å farge egg med naturlige farger, gjennom å benytte oss av ingredienser vi allerede har i kjøkkenskapene. Du kan for eksempel bruke ingredienser som rødbeter, rødkål, skall fra gul eller rød løk, svart te, chilipulver, gurkemeie, kaffe, grønn te og spinat.

Å farge egg på naturlig måte krever noe mer tid, men i tillegg til at det er en super aktivitet for hele familien, er det billigere enn å bruke konditorfarge. Det liker vi!

fargerik frokost - påskeverksted - påskepynt barn

Slik farger du egg på naturlig måte:

Denne fremgangsmåten tar utgangspunkt i at eggene skal ligge sammen med fargevannet i vanlige kjøkkenglass som fyller cirka 5 dl. Mengden vann og hvor mye man bruker av de ulike ingrediensene, bestemmer hvor sterk fargen blir.

  • Kok opp 5 dl vann, 3 ss eddik, 1 ts salt og en ingrediens (husk å bruke en kjele per farge, dersom du skal lage flere farger samtidig).
  • La blandingen putre i cirka 30 minutter.
  • Sil av blandingen og hell det fargede vannet over i et kjøkkenglass. Husk å separere fargene i forskjellige glass.
  • La blandingen kjøle seg helt ned, før eggene legges i for å farges.

Følgende farger fikk vi da vi testet utvalgte ingredienser:

Fargerike egg - påskeverksted - påskepynt barn

For naturlige fargerike frokostegg, er det best å lage fargeblandingene dagen før og oppbevare dem i forskjellige glass over natten. Deretter koker du eggene i ønsket lengde, enten det er bløtkokt, smilende eller hardkokt.

Styrken på fargen avhenger av hvor lenge egget ligger i blandingen. Alt fra 15 minutter og oppover setter forskjellig fargetoner. Lek og prøv dere frem – og ikke minst kos dere med prosessen. Ta vare på innholdet i glassene, slik at dere kan få fargerike egg til frokost hver morgen. Gøyal, fargerik og spiselig påskepynt setter stemningen.

Påskeverksted - påskepynt barn - karse

Så karse med barna

Karse er det perfekte tilbehøret til påskens frokostbord! Egendyrket karse på leverpostei, gulost eller egg, er rett og slett skikkelig digg. Det er også spennende for barna å få oppleve hvordan et frø spirer og vokser seg større, da karsen gror rasende fort.

For å dyrke karse, trenger du karsefrø, litt bomull eller jord og en passelig beholder. Alt kan benyttes som beholder så lenge det tåler vann, bruk gjerne eggeskall, melkekartonger eller søte små potter.

Fukt bomullen eller jorden og legg den i valgt beholder. Strø karsefrø tett og sett beholderen et varmt og lyst sted, helst i vinduskarmen. Jorden eller bomullen må hele tiden holdes godt fuktig. Etter to til tre dager kan dere se at karsen har begynt å spire. Karsen er klar til å nytes når bladene deler seg på toppen. Prosessen fra frø til ferdig urte tar cirka syv til åtte dager.

Del gjerne dine tips og aktiviteter til påskeverksted med oss på vår Facebook eller Instagram.

Siste innlegg fra bloggen