Hopp til innhold
HjemBloggDe beste tipsene til en stressfri og morsom barnebursdag

De beste tipsene til en stressfri og morsom barnebursdag

Barnebursdag Å fylle år er en stor begivenhet i alle barns liv og noe som selvsagt bør feires. De siste årene har temabursdager vært populære, og kreativiteten blant foreldre er stor. Temabursdager er poppis og stas for mange, men noen ganger er det enkle ofte det beste. Finn frem ballongene, langpannekaka og de gode, gammeldagse bursdagslekene. Nå blir det fest! 

Du behøver ikke bruke en formue på festartikler eller timevis på kjøkkenet for å lage en vellykket bursdagsfest. Her er de beste tipsene til en stressfri og ikke minst morsom barnebursdag. 

Vil du arrangere gravemaskinbursdag, enhjørningsbursdag eller bursdag med halloween-tema? Det finnes knapt grenser for hvilket tema man kan ha for feiringen, og med en god ide er det gøy å lage fantasifull pynt og arrangere bursdagsleker i tråd med festens tema.  

Erfarne foreldre lærer imidlertid raskt at en vellykket barnebursdag slett ikke må fylles med pomp og prakt for at barna skal ha det gøy og for at de skal få en dag de vil minnes. Så før du setter himmel og jord i bevegelse, bør du høre hvilke ønsker barnet selv har på dagen sin. Hva er favorittmaten og hvilke bursdagsleker liker barna aller best? 

Hvor skal barnebursdagen arrangeres? 

Planleggingen av barnebursdagen starter som regel med å finne ut hvor festen skal arrangeres. I mange skoleklasser har foreldrene blitt enige om at man skal invitere alle jentene eller alle guttene i barnebursdagen, for å unngå at noen blir utelatt. Selv om tanken er god, kan dette være en utfordring for familier som bor smått – spesielt dersom det er mange elever i klassen.  

En løsning kan være å arrangere hele eller deler av bursdagen utenfor hjemmet. Har dere kanskje en ballbinge eller en akebakke i nærheten, eller finnes det lokaler i nærområdet som dere kan leie til en billig penge? Husk at utebursdager med ballspill og hoppetau ofte blir morsommere enn innebursdager, da barna får mer rom til å utfolde seg.  

Et alternativ er å undersøke muligheten for å feire sammen med en annen i klassen som har bursdag omtrent på samme tid. I en skoleklasse blir det som regel mer enn nok barnebursdager i løpet av et år, så sjansen er stor for at de andre foreldrene blir takknemlige for muligheten. 

Bursdag

Den enkle bursdagsmaten er ofte den beste 

Bilder av imponerende bursdagskaker i sosiale medier kan både inspirere og skape et press blant foreldre. Men selv om det å blåse ut kakelysene mens man synger bursdagssangen er et høydepunkt på festen, er det slett ikke nødvendig å gjøre kaken så komplisert.  

I stedet for å bruke timevis på å lage den perfekte kaken, som ofte uansett ikke blir spist fordi barna foretrekker muffins, kan du heller gå for en enklere variant.  

Spiselige kakebilder er et hett tips for alle oss som ikke er kløppere på kjøkkenet. Ønsker barnet for eksempel en Lego-kake kan du bestille et kakebilde på nett, som du enkelt legger på toppen av bursdagskaken. 

Husk å ta hensyn til matallergier  

Mat kan være en utfordring i barnebursdager og før festen bør du kartlegge om dere må ta spesielle hensyn med tanke på allergi, intoleranse eller religion. Dette kan du for eksempel gjøre ved å spørre allerede i bursdagsinvitasjonen.  

Det er ikke lett å finne mat som passer for alle, men så langt det lar seg gjøre bør du forsøke å lage den samme maten til alle barna. Er et av barna for eksempel allergisk mot egg, lager du en bursdagskake uten egg til alle sammen.  

Pølser er en klassiker i barnebursdager og i dag finnes de både som gluten- og melkefrie, samt med kylling, kalkun eller halal for de som ikke kan spise svin.  

Taco faller i smak hos de fleste og det er en enkel ting å servere til litt eldre barn som selv har kontroll på hva de kan spise. Sørg for et godt utvalg og at lefsene og nachochipsene er glutenfrie, dersom noen ikke tåler det, slik at alle kan plukke det de selv ønsker.  

Godteposer med godteri alle kan spise 

Godteposer har blitt et vanlig innslag i barnebursdager, men også her kan det være vanskelig å finne noe som passer for alle.  

Popcorn er et godt tips, da det som regel er noe alle barn kan spise. Godteposer med popcorn blir ekstra morsomme om dere bruker gjennomsiktige poser og for eksempel tegner på øyne, nese og munn. Du kan også poppe popcornet selv og ha i litt konditorfarge, slik at dere får popcorn i alle regnbuens farger.   

Gummigodteri er også noe de fleste barn med allergier kan spise, men vær oppmerksom på at mange av disse er laget av gelatin fra svin slik at de ikke kan spises av veganere eller muslimer. En del butikker selger imidlertid vegansk gummigodt, så se etter det i smågodt-hyllene.  

Popcorn til barnebursdag

La barna få hjelpe til med pyntingen 

Pynten i en barnebursdag behøver absolutt ikke være så avansert. Du kan for eksempel blåse opp noen ballonger og pynte med fargerike servietter. Hvis du ønsker å gjøre oppryddingen ekstra enkel, kan du gå for engangsservise i papp. Bruk koppene som bordkort ved å skrive barnas navn på dem med sprittusj. Slik blir det også enklere for barna å se hvilken kopp som tilhører hvem.  

Litt eldre barn vil gjerne delta i planleggingen og forberedelsene til barnebursdagen. Barnet kan for eksempel få være med på å bestemme servietter, ballonger og invitasjoner, samt hjelpe til med å pynte bursdagskaken eller muffinsene. 

Et artig tips er å finne frem gråpapir som du taper til bordet, i stedet for duk, og legger ut tusjer eller fargeblyanter slik at barna selv kan tegne det de vil. Resultatet er en rimelig unik og fargerik pynt, som også holder barna i ro ved bordet.  

Dekor til barnebursdag

Bursdagslekene som fremkaller mye latter 

Når vi tenker tilbake til vår egen barndoms barnebursdager, er det ofte de morsomme bursdagslekene vi husker aller best. Klassikere som blindebukk, flasketuten peker på og stolleken, er minst like underholdende for barn i dag som de var for 20-30 år siden. Noen ganger kan det også være lurt å ikke legge for mange planer og heller la barna få styre bursdagen selv, men allikevel ha noen leker på lur dersom det skulle oppstå behov for det.  

Adjektivhistorier er gøyale, men krever litt forberedelse. Det hele går ut på at man på forhånd skriver en historie og så skal barna, etter tur, komme med adjektiver som du skriver inn i historien. Barna kan enten finne på adjektivene selv, eller du kan skrive lapper med adjektiver på og la alle få trekke hver sin lapp. Til slutt leses fortellingen høyt, til stor begeistring hos barna.  

Hvis du er usikker på hvordan du gjør det, finnes det flere maler på nettet som kan være til inspirasjon. Adjektivhistorien trenger slett ikke være spesielt spennende eller ha et godt sluttpoeng for at barna skal synes den er morsom, men det kan være lurt å inkludere personer som barna kjenner til (for eksempel lærerne, kjendiser eller andre voksne) eller sørge for at alle barna i bursdagen nevnes minst en gang. Dette gjør alltid adjektivhistorien så mye morsommere. 

Om du har en balkong, trapp eller et annet sted som egner seg, er fisking etter godteposer noe mange barn synes er morsomt. Alt du trenger er en fiskestang (eller en pinne med et snøre) og ting barna kan få på kroken. Leken arrangeres best dersom dere er to voksne; en person som holder styr på «fiskerne», slik at alle får fiske etter tur, og en person som står i «sjøen» og tar imot fiskesnørene.  

Det morsomme med denne leken er alt det rare fiskerne får på kroken sin før de endelig får godteposen. Det kan være alt fra pappas lange strømper til lillebrors bleier, her er det bare å la fantasien løpe løpsk! 

Blir det litt for mye støy i stua? Da er hviskeleken genial! Det hele går ut på at alle deltagerne først setter seg i en ring. Den som starter hvisker en kort historie til den som sitter ved siden av, som skal gjenfortelle historien til sidemannen. Slik går historien sin gang fra person til person, helt til den kommer til sistemann som skal fortelle historien høyt. En lek som garantert vil fremkalle mye latter. 

Leker til barnebursdag

Siste innlegg fra bloggen