Dette trenger du til barnehagestart
Er dere klare til barnehagestart? Det å begynne i barnehagen er en stor begivenhet i mange barns liv og minst like stort for oss foreldre. Etter å ha hatt barnet hjemme i trygge omgivelser, kan det for noen være litt skummelt å skulle overlevere barnet til noen andre. Da er det godt å vite at de ansatte i barnehagen har lang erfaring med å ta imot nye barn ved barnehagestart, og at de fleste barn finner seg raskt til rette.
Det er imidlertid en del ting vi foreldre også kan gjøre for at overgangen skal gå så lett som mulig. En av dem er å sørge for at barnet har alt det trenger for et best mulig opphold i barnehagen.
Dette trenger du av klær til barnehagestart
Noe av det viktigste barnet har i barnehagen, er gode uteklær. Tenk på at plaggene skal være praktiske, slik at de er enkle å ta av og på. Uteklærne bør også være behagelige for barnet å ha på seg under lek, det betyr at de ikke skal være for trange eller forhindre bevegelsesfriheten. Dersom uteklærne ikke passer, kan barnet blir mindre aktivt og fryse lettere.
En parkdress er ofte å anbefale for de minste barna, i alle fall om vinteren, da unngår man «glipper» og kalde partier over magen. Den bør også være pustende, ha motstand mot fuktighet og være slitesterk. Se etter utedresser med forsterkning på de områdene som slites mest, som på knærne, enden av beina og ved setet. Strikk nederst som kan smettes under skoene for å holde dressen på plass, er også en fordel.
Uteklær til barn kan som kjent gjøre et skikkelig innhogg i lommeboka, spesielt dersom man går for de mest kostbare merkene. Det er riktignok ikke alltid slik at de dyreste merkene har høyeste kvalitet, så se etter tester eller les andre foreldres erfaringer i forum på nettet. Spør gjerne også barnehageansatte om hva de anbefaler, de har tross alt årevis med erfaring.
Kjøp gjerne brukt på nettet eller i bruktbutikker, men være oppmerksom på at klær som har blitt brukt av flere barn etter hvert kan miste noe av egenskapene når det kommer til vannbestandighet og slitesterkhet.
Men selv om uteklærne er litt slitte, kan det allikevel være smart å takke ja til brukt. Ofte anbefaler barnehagene at man har to sett regntøy og utedresser, slik at barnet alltid har et reservesett mens det andre vaskes. I slike tilfeller kan en brukt, litt mer slitt utedress, absolutt gjøre nytten til den andre utedressen igjen er klar for bruk.
De fleste barnehager anbefaler også at man har to sett med skiftetøy liggende i barnehagen. Lurer du på hva du trenger av skiftetøy? Se vår oversikt over skiftetøy i barnehagen her.
Dette vil du trolig trenge til barnehagestart:
Behovet kan variere fra barnehage til barnehage, og mange deler ut lister til foreldrene i starten av året. Her er noe av det du kan forberede deg på at barnet trolig vil trenge til barnehagestart:
- Matboks
- Drikkeflaske
- Tøfler eller andre innesko
- Bleier
- Minst to sett med skiftetøy
- Yttertøy til de ulike årstidene
- Regntøy
- Støvler, vintersko, sommersko, sandaler
- Lue, hals, votter eller hansker
- Bleier
- Bleiesalve, kuldekrem og solkrem
- Bamse, smokk, koseklut
Trenger du noe å ha skiftetøyet i?
I de fleste barnehager er det vanlig at hvert barn får sin egen plass i garderoben, det kan for eksempel være en liten hylle eller noen kroker hvor barnet kan henge opp tøyet sitt.
Uansett hvordan ordningen i din barnehage er, kan det være greit å ha noe å oppbevare skiftetøy og småplagg i. Slik slipper du at de flyter rundt på barnets plass og blir forvekslet med andres tøy.
Hva dette bør være avhenger av hvor stor plass du har til rådighet. Enkelte foreldre sverger til kurver som de kan plassere i hylla, mens andre syr eller går til innkjøp av tekstilposer som enkelt kan henges opp på knaggen. Kanskje du kan ha to poser, slik at de ansatte kan bruke den ene når de skal sende hjem skitne klær? Mange velger også å ha en pose til skiftetøy og en pose til barnas uteklær.
Husk å merke kurven eller tøyposen med navnelapper. Til kurven kan du for eksempel bruke våre store selvklebende navnelapper, som er ekstra synlige og dekorative. Våre selvklebende navnelapper kan også brukes til tekstilposen, eller dersom du ønsker noe som er ekstra slitesterkt kan du bruke navnelapper som kan strykes på med et strykejern.
Utstyr til barnehagestart
I mange barnehager trenger barna egne vannflasker og matbokser, og her er det en myriade av ulike sorter å velge mellom. Tenk på at det kanskje ikke er den mest trendy matboksen eller drikkeflasken som passer barnet ditt best. Hvor enkle er de å åpne og lukke? Vil barnet klare det på egenhånd? Hvor godt holder de på varme/kulde og er det fare for lekkasje?
Igjen kan det være lurt å lytte til andre foreldres erfaringer, da det er kjedelig å bruke penger på noe som må skiftes ut etter få uker fordi de rett og slett ikke fungerer godt nok.
I likhet med plagg og sko, bør også det utstyret barnet skal ha med seg i barnehagen merkes med barnets navn før barnehagestart. Vi har navnelapper som passer ethvert formål.
En litt kjedelig matboks eller drikkeflaske kan for eksempel få et helt unikt utseende med våre store og dekorative selvklebende navnelapper. En fordel med disse navnelappene er at de er godt synlige, slik at det er enkelt, både for barnet og den ansatte i barnehagen, å se hvem matboksen tilhører. I tillegg er de slitesterke og tåler mange runder i oppvaskmaskinen.
Til mindre utstyr, som for eksempel smokker eller suttekluter, anbefaler vi våre selvklebende minilapper. Disse har en størrelse på bare 16 x 6 mm og kan festes på det meste.
Har barnet noen ganger også med seg sin favorittleke eller kosebamse i barnehagen? Vårt tips er å alltid ha et ark med selvklebende navnelapper liggende i barnehagen, i bilen eller ved utgangen hjemme, slik at du har dem lett tilgjengelig når det er noe du har glemt å merke. Det sparer deg for tid på en hektisk hverdagsmorgen og kan redde nattesøvnen ved at du forhindrer at barnets favorittsaker blir borte.
Mange foreldre liker også å kjøpe en liten ryggsekk som barnet kan ha tingene sine i når det reiser til og fra barnehagen. Selv om dette kanskje ikke er noe man absolutt trenger å ha, er det utvilsomt noe en del barn selv vil sette pris på – i alle fall de litt eldre barna. En egen sekk, men navnet sitt på, kan gjøre det å dra i barnehagen litt ekstra stas.
Skal barnet sove i barnehagen?
Frem til barna er to-tre år gamle, er det vanlig at de får muligheten til å ta seg en liten lur i barnehagen. Hvordan dette praktiseres kan variere. Enkelte barnehager har egne rom hvor barna kan få hvile, og i slike tilfeller kan du bli bedt om å ta med sengetøy.
I noen barnehager er det vanlig at man lar barna sove ute i barnevogn. Dersom barnet skal sove ute kan du bli bedt om å skaffe en egen sovevogn som de kan ha stående i barnehagen, da ikke alle barnehager har egne vogner. Sørg for at vognen har en god madrass og et trekk som beskytter mot regn og vind. Et myggnett kan også være smart å ha.
Dersom barnet skal sove ute om vinteren, trenger du en god vognpose. Her finnes det mange forskjellige typer, men en vannavvisende vognpose som holder barnet varmt på de kaldeste vinterdagene, uten at barnet blir klamt, er å foretrekke.
Siste innlegg fra bloggen
48 morsomme rampestreker med Rampenissen: En adventstradisjon for hele familien
Rampenissen er klar for nye rampestreker! Her får du 48 tips til små sprell dere kan stelle i stand for barna i førjulstiden.
Juleverksted: Tips til julegaver og julepynt barn kan lage
Juleverksted er en koselig førjulstradisjon for hele familien. Her er noen gode ideer til fine julegaver og julepynt dere kan lage sammen.
Julegavetips til barn
Unngå at julegavene du kjøper havner i haugen med ubrukte leker. Her er julegavene barna virkelig vil sette pris på.