Slik lager du såpebobler
Såpebobler du finner på lekebutikker og lignende er billig og helt brukbare, men de blir så fort tomme.
Lager du en egen batch, kan du derimot lage så mye du bare orker. Derfor har vi har samlet noen enkle hjemmelagede oppskrifter.
Lage såpebobler selv
- 3 liter vann
- 2 dl oppvasksåpe
- 0,5 dl glyserol (finnes på apotek / panduro)
- Bland ingrediensene godt i en balje/bøtte og rør godt
- Blandingen kan stå over flere timer/natta i lukket beholder
Så trenger du et redskap for å lage de gøyeste såpeboblene.
For å lage en form, kan du for eksempel sette sammen sugerør, eller så kan dere bruke rokkeringer, kleshenger, kjøkkenredskap, tennisracket eller pepperkakeformer.
Bare fantasien setter stopper! Vi har testet oppskriften til de flinke folka på Forskerfabrikken og fikk til å lage store og solide såpebobler.
Lage store såpebobler
Med litt mengdejustering får du til å lage megastore bobler!
• 1,5 liter vann
• 1 dl oppvasksåpe
• 2,5 dl glyserol (finnes blant annet på apotek og panduro)
Såpebobler med glyserol
Har du forsøkt å lage såpeboblevann ved hjelp av vanlig håndsåpe eller oppvaskmiddel, og opplevd at det nesten er umulig å blåse fine bobler? Ikke bare blir de veldig små, de sprekker som regel lenge før de treffer bakken.
Trikset for å få til store såpebobler som varer lenge, er å tilsette glyserol. Dette er en fargeløs og tyktflytende væske som har den egenskapen at den lett tar opp vann, og det er glyserol som gjør at boblene blir sterkere. Glyserol er å få kjøpt på de aller fleste apotek og brukes blant annet som tilsetningsstoff i hudkremer og såper.
Hvordan lage store bobler?
Du kan som nevnt bruke mange ulike redskaper for å blåse ut såpeboblene. Fyller du ei bøtte eller en stor balje med såpeboblevann, kan du lage kjempestore bobler ved å bøye en ståltråd eller en gammel kleshenger i metall.
Det er ikke så nøye om dere ikke får til en perfekt rund form, fine bobler blir det uansett. Men det kan være lurt å tvinne hyssing eller ei tøyremse rundt ståltråden, slik at såpevannet får bedre feste. Du kan også dyppe en tennis- eller en badmintonracket i bøtta, slik at du får mange små såpebobler på en gang. Fjerner du vinyltrådene i racketen, har du også det perfekte verktøyet for å lage store bobler. Hvor store bobler klarer dere å lage?
Test også å tilsette litt konditorfarge eller vannmaling i blandingen, så kan dere lage bobler i alle regnbuens farger!
Såpebobler som fryser til is
Det beste klimaet for å lage såpebobler er mye luftfuktighet, for eksempel rett etter at det har regnet. På dager hvor luften er veldig tørr og varm vil boblene fordampe veldig fort.
Visste du at det også går an å fryse såpebobler? Dette er et morsomt eksperiment på vinterstid, men det krever at det er skikkelig kaldt ute.
For å lykkes med å fryse såpebobler, kan det være lurt å sette blandingen i fryseren i minst 30 minutter. Ved å senke temperaturen på selve blandingen vil de fryse raskere når de lander. Ta deretter blandingen ut av fryseren og rør litt i den før du tar den med deg ut.
For at såpeboblene skal fryse trenger dere å blåse dem på en kald overflate, gjerne av snø eller is. Sugerør er ypperlige til å blåse bobler som skal fryse.
Hva skjer når boblene fryser?
Selv om det kan se slik ut, er det ikke slik at hele boblen fryser. Boblene består nemlig av tre forskjellige lag, det vil si et tynt lag med vannmolekyler som er klemt mellom to lag såpe. Når man blåser såpebobler ut i minustemperaturer ser det ut som at hele overflaten fryser, men i virkeligheten er det bare vannlaget som blir til is. Dette skyldes rett og slett at det rene vannet fryser ved høyere temperaturer enn såpevann.
Hvor kaldt må det så være for at man skal kunne lage såpebobler av is? Ifølge ekspertene bør det minst være 13 minusgrader for å få dette eksperimentet til å fungere, så her er det bare å skynde seg ut så snart meteorologene melder at det skal bli bikkjekaldt!
Klar, ferdig, BLÅS! 😃
Siste innlegg fra bloggen
48 morsomme rampestreker med Rampenissen: En adventstradisjon for hele familien
Rampenissen er klar for nye rampestreker! Her får du 48 tips til små sprell dere kan stelle i stand for barna i førjulstiden.
Juleverksted: Tips til julegaver og julepynt barn kan lage
Juleverksted er en koselig førjulstradisjon for hele familien. Her er noen gode ideer til fine julegaver og julepynt dere kan lage sammen.
Julegavetips til barn
Unngå at julegavene du kjøper havner i haugen med ubrukte leker. Her er julegavene barna virkelig vil sette pris på.