Skal du arrangere babyshower? Her er de beste tipsene for en vellykket feiring
Har du en venninne som snart skal bli mamma? Babyshower er en fin tradisjon som de siste årene har blitt vanlig i store deler av verden, men hva er egentlig en babyshower og hva bør inngå for at det skal bli en vellykket fest?
Hvem som først startet tradisjonen med å arrangere fest for kommende mødre, finnes det ikke et helt sikkert svar på. Men det å gi gaver til mor og barn har vært vanlig i mange gamle kulturer, blant annet hos amerikanske urinnvånere på 1500-tallet, de gamle grekerne og i oldtidens Egypt. Den gangen ga man riktignok ikke bare gaver til barnets mor, men ofte også til gudene.
Den moderne varianten av feiringen, hvor man som navnet tilsier skal «dusje» den gravide kvinnen med gaver, antas å ha startet en gang på førtitallet i USA. Hensikten er å gi mor alt hun trenger for at babyen skal få en best mulig start på livet. Festen arrangeres vanligvis av en nær venninne av den gravide eller et familiemedlem.
Velg et passende tidspunkt og sted
Når bør man så arrangere en babyshower? Vanligvis holdes festen når den kommende mor er rundt seks til åtte måneder på vei. Det vil si på et tidspunkt hvor gravidmagen som oftest er godt synlig, men hvor de fleste gravide fortsatt har det forholdsvis komfortabelt. En graviditet oppleves selvsagt forskjellig fra kvinne til kvinne, men for mange kan de siste månedene, spesielt kanskje den aller siste, være slitsomme. Det kan derfor være lurt å ikke legge feiringen alt for nær termindatoen.
Hvor festen skal holdes, kommer helt an på hvilket budsjett du har. Enkelte velger å bestille bord på en restaurant, men det finnes flere rimelige og minst like gode alternativer. Kanskje du kan holde den hjemme hos deg selv, eller hos en i venneflokken som har god nok plass? Dersom været tillater det, er en babyshower også noe som fint kan arrangeres utendørs, for eksempel i hagen eller i en nærliggende park.
Bli enige om et budsjett for babyshoweren
I mange vennegjenger er det vanlig at man går sammen om å dele på kostnadene. Dersom du ønsker å arrangere festen som et spleiselag, er det riktignok viktig at dere blir enige om dette før du sender ut invitasjoner. Å bli invitert til babyshower og så få presentert en «regning» i etterkant, vil nok ikke falle i god jord hos de fleste.
Send ut invitasjoner
Babyshower var tradisjonelt en begivenhet hvor kvinner kom sammen for å ønske den vordende moren velkommen til morskapet. De siste årene har imidlertid skikkene og reglene rundt babyshoweren endret seg, i takt med samfunnet for øvrig. Mens det før hovedsakelig var en fest kun for kvinner, blir nå også ofte menn invitert.
Noen menn velger riktignok å lage sin egen variant, såkalte «Diaper parties» eller «Dadchelor parties». På disse festene ligger fokuset ikke så mye på gavene, men på at den kommende far skal få omgås vennene sine. Kanskje bortsett fra bleiegaver, som har blitt et fast innslag på denne typen fester. Det er ikke uvanlig at den kommende far får bleier til flere tusen kroner, noe som utvilsomt kommer godt med de første månedene i babyens liv!
Invitasjonene bør ideelt sett sendes ut minimum fire uker før festen skal finne sted, slik at gjestene får nok tid til å kjøpe inn gaver og gjøre andre forberedelser. Her behøver du slett ikke legge ned mye penger, invitasjoner via email er mer enn tilstrekkelig. På nettet finnes det mange gratis maler (templates) til babyshower-invitasjoner. Bli enig med den kommende mor om hvem som skal inviteres til festen og sørg for at hun gir deg emailene til alle på gjestelisten.
Babyshower pynt og mat
Noe av det morsomste med å arrangere en babyshower er kanskje dekorasjonene. Ballonger, vimpler og blomster er populære dekorative elementer, gjerne i fargene rosa eller blått dersom man vet hvilket kjønn barnet har.
En søt ide er å bruke navnelapper for å gjøre dekorasjonene mer personlige. Selvklebende navnelapper fra Askeladden Navnelapper kan for eksempel brukes til å pynte ting som drikkeflasker, glass, goodiebags og invitasjoner.
På våre nettsider kan du selv bestemme design og tekst på navnelappene. Mange velger å skrive hvem sin fest det er, samt datoen for festen. Her er noen flere forslag til morsomme tekster, som du kan kombinere slik du måtte ønske:
- Snart mamma
- Babyens navn
- «Det blir ei jente!» / «Det blir en gutt!»
- Takk for at du ville komme!
- Takk for at du feirer dagen med oss!
- Klar til å poppe!
- Hei baby!
- Velkommen baby (+ babyens navn)
Hvilken mat du skal servere under babyshoweren, kommer an på hvor feiringen skal holdes. Mange foretrekker å lage en buffé med ulike småretter, frukt, kaker og cupcakes. Limonade og fargerike alkoholfrie drinker er også et populært valg. For å kutte kostnader kan dere også avtale at alle gjester tar med seg en rett eller kake hver.
Babyshower leker
Selskapsleker har blitt et fast innslag på babyshoweren, noe som er perfekt for å få i gang praten – spesielt dersom gjestene ikke kjenner hverandre så godt fra før.
Baby Bingo handler for eksempel om at alle gjestene får utdelt et bingobrett med bilde av gaver mor kanskje kan komme å få i løpet av festen. For eksempel babybodyer, babyteppe, bleier og biteleker. Etter hvert som gavene åpnes opp, skal gjestene krysse av i riktig rute. Den som først får Bingo, det vil si fem på rad, vinner. En enklere variant er å dele ut ark hvor gjestene selv kan skrive inn hva de tror mor kan komme til å få, slik at den som får flest riktige vinner.
En annen morsom lek er at du på forhånd ber alle inviterte om å maile deg et babybilde av seg selv. Nummerer så bildene, skriv dem ut og heng dem opp på veggen. Leken går deretter ut på at gjestene skal gjette hvem de ulike babyene er.
Bleielotteri er en litt praktisk lek, da den sørger for at foreldrene får et godt lager av bleier. Før gjestene kommer ber du alle om å kjøpe med seg en pakke bleier i valgfri størrelse. Denne pakken er deres betaling for å få et lodd i bleielotteriet. Trekk ut vinneren som får med seg en fin gave hjem.
«Ikke si baby» er en lek som ofte fører til mye latter. Idet gjestene ankommer gir du dem en klesklype eller lignende, som de skal ha på seg under festen. Gi dem så beskjed om ord de ikke har lov til å si, det kan for eksempel være «baby», «fødsel» eller «graviditet». Dersom noen skulle være så uheldig å si et av disse ordene, skal de andre gjestene skynde seg å ta klypen. Vinneren er den som har klart å samle flest på slutten av festen.
Babyquiz er en fin måte for gjestene å bli litt bedre kjent med den kommende mor, men også for å få lære noen fakta om fødsel og graviditet. Spørsmålene i quiz-en kan være alt fra «Når fant den gravide ut at hun ventet barn» til «I hvilken graviditetsuke utvikles barnets luktesans?».
Siste innlegg fra bloggen
48 morsomme rampestreker med Rampenissen: En adventstradisjon for hele familien
Rampenissen er klar for nye rampestreker! Her får du 48 tips til små sprell dere kan stelle i stand for barna i førjulstiden.
Juleverksted: Tips til julegaver og julepynt barn kan lage
Juleverksted er en koselig førjulstradisjon for hele familien. Her er noen gode ideer til fine julegaver og julepynt dere kan lage sammen.
Julegavetips til barn
Unngå at julegavene du kjøper havner i haugen med ubrukte leker. Her er julegavene barna virkelig vil sette pris på.